Doel, ook wel de spookstad van België genoemd. Het stadje werd in het jaar 1267 al vernoemd als ‘De Doolen‘ , wat mogelijk verwijst naar ‘dalen’ in de zin van uitgegraven zandhopen. Tijdens de Middeleeuwen waren De Doolen nog eilandjes in de schelde, maar door de sterke invloed van de Noordzee kregen de eilandjes vaak te maken met overstromingen. In de 14de eeuw besliste men dan dijken en polders aan te leggen. 

In 1583 ging heel het gebied verloren door catastrofale overstromingen, een paar jaar laten werd dan heel het gebied bezet door de Nederlanders. Ter hoogte van de huidige molen besloten de Nederlanders een fort te bouwen om hun te beschermen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. In 1614 besluiten de Staten-Generaal van de Republiek der Verenigde Nederlanden om Doel planmatig te heropbouwen. 

In het jaar 1792 werd Doel toegewezen aan de keizer van Oostenrijk een kwam het definitief bij de Zuiderlijke Nederlanden. Pas na de onafhankelijkheid van België werd Doel een zelfstandige gemeente. 

De eerste plannen om de haven van Antwerpen uit te breidden  waren in 1963, Doel zou hierbij verdwijnen voor havendokken en industriegronden. Jarenlang leefden de mensen in onzekerheid over wat er nu juist met hun dorp zou gebeuren, maar in 1976 verkondigden Antwerps havenschepenen dat men deze plannen rondom Doel kunnen aanleggen. Vanaf 1969 wordt er dan gestart met het bouwen van 4 kernreactoren

In 1995 worden er uitbreidingsplannen opgemaakt, en vanaf 1999 kunnen de inwoners van Doel hun woning vrijwillig verkopen aan de maatschappij. Natuurlijk stond hier niemand voor te springen en besluit de maatschappij een sociaal bemiddelaar aan te stellen. Deze werkwijze heeft het oorspronkelijke dorp in enkele jaren geruisloos laten leegbloeden. In 2003 wonen er nog maar 214 inwoners. Evenals in dit jaar sluit de plaatselijke dorpsschool. De komende jaren verdwijnen alle andere inwoners uit hun dorp, behalve een paar die voet bij stuk houden en tot op de dag van vandaag nog altijd in hun woonst verblijven. 

In 2008 sloopt men meteen een deel van de leegstaande woningen, maar ook een groot deel blijft er gewoon staan. Intussen zijn veel van deze woningen helemaal verkrot en afgetakeld. Wat nu de verdere plannen zijn is niet zeker, er is namelijk een uitzettingsverbod uitgesproken zodat de maatschappij de huidige inwoners hun huis niet kunnen uitgooien. Ondertussen blijft doel er leeg en verlaten bijstaan, en begint het dorp meer en meer op een attractie te lijken. Iedereen wil een kijkje gaan nemen naar Doel, de spookstad. 

Beveiliging: Je mag de huizen niet betreden, hiervoor is er veel cameracontrole en patrouilles door de plaatselijke politie.

Bezocht: Begin september 2018
Spookstad Doel 13Spookstad Doel 6Spookstad Doel 2Spookstad DoelSpookstad Doel 4Spookstad Doel 11Spookstad Doel 12Spookstad Doel 8Spookstad Doel 20Spookstad Doel 7Spookstad Doel 26Spookstad Doel 10Spookstad Doel 5Spookstad Doel 29Spookstad Doel 3Spookstad Doel 15Spookstad Doel 23Spookstad Doel 25Spookstad Doel 21Spookstad Doel 17Spookstad Doel 9Spookstad Doel 22Spookstad Doel 14Spookstad Doel 19Spookstad Doel 16Spookstad Doel 31Spookstad Doel 24Spookstad Doel 28Spookstad Doel 27Spookstad Doel 18Spookstad Doel 30Spookstad Doel 32

Pin It on Pinterest