Spookstad Doel

door Huizen

Doel, ook wel de spookstad van België genoemd. Het stadje werd in het jaar 1267 al vernoemd als ‘De Doolen‘ , wat mogelijk verwijst naar ‘dalen’ in de zin van uitgegraven zandhopen. Tijdens de Middeleeuwen waren De Doolen nog eilandjes in de schelde, maar door de sterke invloed van de Noordzee kregen de eilandjes vaak te maken met overstromingen. In de 14de eeuw besliste men dan dijken en polders aan te leggen. 

In 1583 ging heel het gebied verloren door catastrofale overstromingen, een paar jaar laten werd dan heel het gebied bezet door de Nederlanders. Ter hoogte van de huidige molen besloten de Nederlanders een fort te bouwen om hun te beschermen tijdens de Tachtigjarige Oorlog. In 1614 besluiten de Staten-Generaal van de Republiek der Verenigde Nederlanden om Doel planmatig te heropbouwen. 

In het jaar 1792 werd Doel toegewezen aan de keizer van Oostenrijk een kwam het definitief bij de Zuiderlijke Nederlanden. Pas na de onafhankelijkheid van België werd Doel een zelfstandige gemeente. 

De eerste plannen om de haven van Antwerpen uit te breidden  waren in 1963, Doel zou hierbij verdwijnen voor havendokken en industriegronden. Jarenlang leefden de mensen in onzekerheid over wat er nu juist met hun dorp zou gebeuren, maar in 1976 verkondigden Antwerps havenschepenen dat men deze plannen rondom Doel kunnen aanleggen. Vanaf 1969 wordt er dan gestart met het bouwen van 4 kernreactoren

In 1995 worden er uitbreidingsplannen opgemaakt, en vanaf 1999 kunnen de inwoners van Doel hun woning vrijwillig verkopen aan de maatschappij. Natuurlijk stond hier niemand voor te springen en besluit de maatschappij een sociaal bemiddelaar aan te stellen. Deze werkwijze heeft het oorspronkelijke dorp in enkele jaren geruisloos laten leegbloeden. In 2003 wonen er nog maar 214 inwoners. Evenals in dit jaar sluit de plaatselijke dorpsschool. De komende jaren verdwijnen alle andere inwoners uit hun dorp, behalve een paar die voet bij stuk houden en tot op de dag van vandaag nog altijd in hun woonst verblijven. 

In 2008 sloopt men meteen een deel van de leegstaande woningen, maar ook een groot deel blijft er gewoon staan. Intussen zijn veel van deze woningen helemaal verkrot en afgetakeld. Wat nu de verdere plannen zijn is niet zeker, er is namelijk een uitzettingsverbod uitgesproken zodat de maatschappij de huidige inwoners hun huis niet kunnen uitgooien. Ondertussen blijft doel er leeg en verlaten bijstaan, en begint het dorp meer en meer op een attractie te lijken. Iedereen wil een kijkje gaan nemen naar Doel, de spookstad. 

Beveiliging: Je mag de huizen niet betreden, hiervoor is er veel cameracontrole en patrouilles door de plaatselijke politie.

Bezocht: Begin september 2018
Spookstad Doel 13
Spookstad Doel 6
Spookstad Doel 2
Spookstad Doel
Spookstad Doel 4
Spookstad Doel 11
Spookstad Doel 12
Spookstad Doel 8
Spookstad Doel 20
Spookstad Doel 7
Spookstad Doel 26
Spookstad Doel 10
Spookstad Doel 5
Spookstad Doel 29
Spookstad Doel 3
Spookstad Doel 15
Spookstad Doel 23
Spookstad Doel 25
Spookstad Doel 21
Spookstad Doel 17
Spookstad Doel 9
Spookstad Doel 22
Spookstad Doel 14
Spookstad Doel 19
Spookstad Doel 16
Spookstad Doel 31
Spookstad Doel 24
Spookstad Doel 28
Spookstad Doel 27
Spookstad Doel 18
Spookstad Doel 30
Spookstad Doel 32

0 reacties

Geef een reactie

Random locaties

Pin It on Pinterest