Zeche P

door Industrieel

Zeche P is een verlaten steenkoolmijn in Duitsland. De eerste schacht is open gegaan in 1930, jaren nadien in de jaren ’80 is er een tweede schacht bijgebouwd. Deze mijn was één van de vruchtbaarste mijn uit deze regio van Duitsland. In 2000 ging het echter mis en begon de vraag naar steenkool zinderend te minderen, hierdoor besloot men de steenkoolmijn te sluiten. De as van de steenkoolmijn en meerdere gebouwen zijn vrij direct hierna afgebroken. 

Zeche P zijn dus eigenlijk de resten van de oude steenkoolmijn, en beter gezegd de wasruimten. Deze waren verdeeld in 3 ruimtes, die de arbeider aan het einde en aan het begin van zijn dag allemaal passeerde. 

Als de dag van de arbeider er op zat maakte hij eerst zijn weg naar ‘de zwarte kamer’ , hier verwijderde men hun met kolen bedekte werkkledij. Hierna nam hij een douche in de doucheruimte en vervolgens maakte hij zijn weg naar ‘de witte kamer’. Waar ze hun gewone kledij en bezittingen terug konden gaan halen. 

‘De witte kamer’ is dan ook de ruimte waarvoor iedereen deze locatie wil bezoeken. De kledij en bezittingen van de arbeiders werden namelijk bewaard in ijzeren mandjes, die de arbeider dan omhoog trokken zodat de mandjes buiten bereik hangen. De ketting werd op zijn plaats vergrendeld in een genummerde holster, die vervolgens werd beveiligd door een hangslot. 

Buiten de ijzeren mandjes valt hier dan ook niet veel meer te beleven. In 2017 is er namelijk brand uitgebroken en grotendeels van de nog overgebleven gebouwen zijn ook helemaal beschadigd. Gelukkig is ‘de witte kamer’ best wel intact gebleven. Maar makkelijk fotograferen is het in elke geval niet. Ten eerste is het pikdonker daarbinnen en door de trek dat daar passeert bewegen er ook nog is een groot deel van de mandjes, wat fotograferen echt een hele uitdaging maakt. 

Beveiliging: Niet van toepassing.

Bezocht: Eind oktober 2018
Zeche P
Zeche P 2
Zeche P 3
Zeche P 4
Zeche P 5
Zeche P 6
Zeche P 7
Zeche P 8
Zeche P 9
Zeche P 10
Zeche P 11
Zeche P 12
Zeche P 13

0 reacties

Geef een reactie

Random locaties

Pin It on Pinterest