Usine Terracotta, ook wel genaamd Pirate’s Charm is een voormalige steenbakkerij. Het bedrijf is opgebouwd in 1870. Het is doorheen de jaren uitgegroeid tot een goed bloeiend bedrijf, maar rond 2000 besluit het familiebedrijf er toch mee te stoppen. 

Men verkoopt heel het terrein en bedrijf aan de Groep W. Deze baten het bedrijf nog een 10-tal jaren uit. In 2011 is groep W. verplicht Usine Terracotta dan toch failliet te verklaren door de economische crisis. Groep W. is niet enkel eigenaar van dit filiaal, maar bezit nog meerdere soortgelijke filialen. Ook hier is een deel van dicht gegaan. Op de dag van vandaag focust de groep W. zich vooral op bouwmaterialen.De eigenaar van Groep W. is na de sluiting van dit filiaal verhuisd naar het mooie zuid-Frankrijk en heeft daar een enorm Kasteel met wijngaard gekocht.

De gemeente wou jarenlang het domein ombouwen tot woongebied voor 120 woningen, maar hier gingen de dorpelingen niet mee akkoord. Tot meerdere malen toe zijn er betogingen georganiseerd om deze plannen te dwarsbomen. Tot op heden hebben de betogingen gewerkt en men zou de plannen hebben laten vallen. 

Wat de toekomst nu brengt voor Usine Terracotta is erg onzeker. Het is in elk geval een zeer leuke locatie om eens een bezoekje aan te brengen. De locatie is heel bekend onder de urbexers, en gelukkig voor ons niet zo onder de vandalisten. Het terrein is makkelijk te betreden, even door het gat in de omheining en je bent zo binnen. 

Het enige nadeel dat wij hebben ondervonden is dat het baantje waarop Usine Terracotta staat populair is onder de fietsers. Tijdens ons bezoek is er geen enkel moment geweest waarop er geen fietsers onze weg kruiste. Uiteindelijk zijn we onder het zicht van de fietsers binnengeglipt, maar niemand leek er erg in te hebben. 

Beveiliging: Niet van toepassing.

Bezocht: Begin september 2018.
Usine TerracottaUsine Terracotta 2Usine Terracotta 6Usine Terracotta 4Usine Terracotta 5Usine Terracotta 14Usine Terracotta 7Usine Terracotta 11Usine Terracotta 3Usine Terracotta 12Usine Terracotta 13Usine Terracotta 16Usine Terracotta 20Usine Terracotta 17Usine Terracotta 10Usine Terracotta 21Usine Terracotta 18Usine Terracotta 25Usine Terracotta 19Usine Terracotta 29Usine Terracotta 27Usine Terracotta 15Usine Terracotta 26Usine Terracotta 24Usine Terracotta 8Usine Terracotta 9Usine Terracotta 23Usine Terracotta 22Usine Terracotta 32Usine Terracotta 28Usine Terracotta 37Usine Terracotta 30Usine Terracotta 34Usine Terracotta 38Usine Terracotta 35Usine Terracotta 33Usine Terracotta 36Usine Terracotta 45Usine Terracotta 42Usine Terracotta 44Usine Terracotta 40Usine Terracotta 39Usine Terracotta 43Usine Terracotta 46Usine Terracotta 41Usine Terracotta 31

Pin It on Pinterest