Usine Skelet

door Industrieel

Usine Skelet is een gigantisch domein, dat vooral bekend staat om de mooie kunstwerken. Klaas van Der Linde en ROA zijn twee street-art artiesten die hier zeker en vast een paar mooie graffiti werken hebben gemaakt. Het gaat vooral over de bekende skeletten en dieren.

Usine Skelet was origineel een drukkerij dat ontstaan is eind 19de eeuw. Het domein was eerst het buitenverblijf van de familie.  De eigenaar van de drukkerij kocht in 1930 een paviljoen dat dienst had gedaan op de wereldtentoonstelling in Luik en liet het achter zijn buitenverblijf heropbouwen. In 1935 zijn alle activiteiten hier dan effectief ontstaan. De drukkerij is begonnen met het drukken van prentkaarten. De eigenaar was namelijk een fotograaf met een liefde voor de Belgische Kust. Deze foto’s werden dan in zijn eigen bedrijf ontwikkeld en gedrukt.

Na de succesjaren van de prentkaarten besloot men zich vooral te focussen op het drukken van etiketten. De zoon, die ondertussen al werkzaam was in het bedrijf, neemt na het overlijden van zijn vader alles over. Hij begon door de jaren heen meer over te stappen op industrieel drukwerk. Tussen 1948 en 1976 werd de drukkerij meerdere maal overgenomen door Amerikaanse multinationals.

Het succes bleef jammer genoeg niet duren, men vond geen nieuwe investeerders en binnen de korstte keren ging het zakencijfer drastisch achteruit. In 2004 is er dan besloten om de boeken neer te leggen en de 46 resterende werknemers verloren hun job.  Na vele jaren werd een nieuwe bestemming gevonden voor de bouwvallige fabriekshal, namelijk een woonproject.

Hierdoor werd ook de toekomst van de werken onzeker. Wegens de grote publieke belangstelling en waarde van de werken, besloot de stad de werken van de sloop te redden. De werken zullen namelijk een centrale rol krijgen in het hele project en te bezichtigen zijn in de tuinen van het woonproject. Het hele project zal eind 2019 klaar zijn.

beveiliging: Niet van toepassing.

Bezocht: Begin september 2018
Usine Skelet 7
Usine Skelet 11
Usine Skelet 13
Usine Skelet 19
Usine Skelet 16
Usine Skelet 9
Usine Skelet 8
Usine Skelet 15
Usine Skelet 4
Usine Skelet 17
Usine Skelet 14
Usine Skelet 2
Usine Skelet
Usine Skelet 3
Usine Skelet 21
Usine Skelet 12
Usine Skelet 20
Usine Skelet 5
Usine Skelet 18
Usine Skelet 6
Usine Skelet 10
Usine Skelet 22

0 reacties

Geef een reactie

Random locaties

Pin It on Pinterest