Salve Mater was ooit een psychiatrische instelling voor vrouwen. De instelling was gelegen in een enorm groot park van 35 ha, dit de eigendom van een adelijke familie. De twee laatste erfgenamen van deze familie, J.D.S. (1766-1838) en M.D.S. (1802-1873) waren enorm geïnteresseerd in planten en bomen. In het park staan tot op heden dus enorm zeldzame plant- en boomsoorten. 

In 1915 werd het park door de erfgenamen van deze familie geschonken aan de plaatselijke Katholieke Universiteit, deze gaf het op zijn beurt aan de Zusters van Liefde. Ze besloten er dan uiteindelijk een instelling te bouwen voor geesteszieke vrouwen. 

Op 29 juni 1927 werden de eerste 2 gebouwen, namelijk de administratie en het gebouw ‘Sacta Maria’ plechtig ingewijd. Bij de opening van deze gebouwen waren er verschillende belangrijke mensen aanwezig, zoals Koningin Elisabeth en tal van politieke, kerkelijke en universitaire hoogheden. Hierbij was er eveneens een belangrijke toespraak over de nieuwe vormen van de ‘Verzorging en genezing der krankzinnigen’. Een grote stap in de geschiedenis van de psychiatrische instellingen dus. 

Door de jaren heen werden er verschillende gebouwen bijgebouwd en Salve Mater mondde uit tot één van de grootste psychiatrische instellingen uit Vlaanderen. Het hoofdgebouw was de thuisbasis van de administratie en het klooster van de Zusters tot in 1996. In 2003 kreeg het gebouw de nieuwe eigenaar, fotograaf P.B. . De andere gebouwen op het domein zijn stap voor stap allemaal leeggelopen, en de laatste patiënten verlieten het domein in 2007

De oude gebouwen hebben zo goed als allemaal een nieuwe bestemming gevonden. Grotendeels woningen zijn verder gekomen uit de ooit zo grote instelling. Het gebouw dat wij bezocht hebben is dus één van de laatste gebouwen die nog leegstaan, maar lang zal het niet duren voor elk stukje gebouw op het domein terug in gebruik zal worden genomen. Het grote Salve Mater park daar in tegen is sinds 1994 erkend als dorpsgezicht en geklasseerd in de monumenten en landschappen wegens de rijke verzameling aan bomen en planten. 

Beveiliging: Alle gebouwen worden terug in gebruik genomen.

Bezocht: Eind oktober 2018
Salve Mater
Salve Mater 2
Salve Mater 3
Salve Mater 4
Salve Mater 5
Salve Mater 6
Salve Mater 7
Salve Mater 8
Salve Mater 9
Salve Mater 10
Salve Mater 11
Salve Mater 12
Salve Mater 13
Salve Mater 14
Salve Mater 15
Salve Mater 16
Salve Mater 17
Salve Mater 18
Salve Mater 19
Salve Mater 20
Salve Mater 21
Salve Mater 22
Salve Mater 23
Salve Mater 24
Salve Mater 25
Salve Mater 26

0 reacties

Geef een reactie

Random locaties

Pin It on Pinterest