Royale Station

door Kastelen, recreatie

Royale Station is een verlaten station gebouwd in opdracht van Leopold II. In 1891 liet hij een luxehotel bouwen met wel 140 kamers met als doel de gegoede burgerij naar deze locatie te bevorderen. Het was vooral bedoeld voor Koninklijk bezoek en de rijken van de wereld. Hierbij kon een goede ontvangst natuurlijk niet ontbreken. 

Hiervoor liet hij Royale station bouwen in 1896. De cirkelvormige architectuur is in feite de weg naar die door het bos is aangelegd om het luxehotel te kunnen bereiken. 

Tijdens de Eerste wereldoorlog kreeg het luxehotel te maken met plunderingen van zowel Franse als Duitse troepen. Hierdoor is het pas in 1920 terug opengegaan, en beter dan ooit. In 1927 werden er kamers bijgebouwd, de 140 kamers worden er 200 en in 1929 krijgt het domein zelfs zijn eigen vliegveld

De schade die het hotel oploopt tijdens de Tweede Wereldoorlog is nog veel erger. Verschillende troepen gebruiken het als commandopost, en zelfs de krijgsgevangenen worden op het domein aan het werk gezet. In 1949 sluit het definitief de deuren en al het meubilair wordt openbaar verkocht. 

Tijdens dakwerken in 1969 na jaren van verwaarlozing brand heel het kasteel af en niet lang daarna worden alle ruïnes opgeruimd. Royale Station werd officieel al gesloten in 1919, maar tot op heden bestaat het stationsgebouw dus nog altijd. 

Beveiliging: Niet van toepassing. 

bezocht: Eind december 2018
Royale Station
Royale Station 2
Royale Station 3
Royale Station 4
Royale Station 5
Royale Station 6
Royale Station 7
Royale Station 8
Royale Station 9
Royale Station 10
Royale Station 11
Royale Station 12
Royale Station 13
Royale Station 14

0 reacties

Geef een reactie

Random locaties

Pin It on Pinterest