Montzen Gare

door Industrieel

Montzen Gare… Tweede keer goede keer. Na dat we bij onze eerste poging meer als 50km verkeerd waren gereden, hebben we het toch gevonden. Een station sinds 1917, waar men vooral eerst reizigerstreinen laten doorkomen. Later wordt het een belangrijk knooppunt voor de Belgische spoornetwerken. Er passeerde goederentreinen die vanuit de havens van Antwerpen en Zeebrugge naar het Duitse Ruhrgebied reisden. 

Het station heeft haar bestaan te danken aan de Duitsers. Tijdens WO1 kunnen militaire Duitse treinen niet meer via hun originele spoorwegen in Nederland, dus moeten ze een nieuwe manier zoeken om hun militaire goederen tot in Belgie te krijgen. Ze laten hun Russische gevangenen nieuwe sporen aanleggen tussen Tongeren en Aachen. Op de 145 sporen worden tussen de 2 wereldoorlogen iedere dag wel 4.000 wagons verwerkt.

Op 27 april 1944 krijgt het station te maken met wel honderden bombardementen afkomstig uit vliegtuigen. Na de heropbouw blijft het station wel volop functioneren, alleen de reizigerstreinen zakken af. Op 1 juni 1957 passeert hier de laatste reizigerstrein. Sinds 1985 heeft de NMBS beslist dat hier ook geen goederentreinen meer mogen passeren. 

Sinds 2012 is enkel het gebouw nog te bezichtigen. Lange tijd stond er een treinstel, maar deze is jammer genoeg weggehaald. Desondanks toch nog een hele fijne locatie als je er in de buurt bent.  Er valt nog weinig te zien, maar de ruwbouw op zichzelf is al zeer mooi. 

Jammer genoeg is er op deze locatie heel veel rommel aan te treffen, wat de charme doet afzwakken. 

Beveiliging:  Niemand gezien, niemand gehoord. Zonder problemen te betreden dus!

Bezocht: Begin juli 2018
Montzen Gare 9
Montzen Gare 8
Montzen Gare 2
Montzen Gare 5
Montzen Gare 6
Montzen Gare 3
Montzen Gare
Montzen Gare 4
Montzen Gare 7
Montzen Gare 10

 

0 reacties

Geef een reactie

Random locaties

Pin It on Pinterest