Gare De Herbestal

door Industrieel

Gare De Herbestal is gebouwd in 1841, maar werd pas gebruikt vanaf 1843 omdat dan de omliggende sporen pas klaar waren. Het station was in die tijd de belangrijkste lijn in West-Europa. In 1855 kwam hier een nieuw postkantoor bij. In 1920 werd dit postkantoor het meest gebruikt in Europa, er werden tot 1000 postzakken per dag verwerkt. The Royal Railway Directorate of Cöln kocht het station op in 1889 en stilletjes aan werd het station gebruikt voor luxe treinen.

Tijdens de Eerste en de Tweede Wereldoorlog heeft dit station een grote rol gespeeld, het ligt vlak tegen de Duitse grens dus de Duitsers namen in een mum van tijd heel het station over. Blijkbaar zijn er meer dan 70 000 Belgen via dit station Duitsland in gestuurd. Na de Tweede Wereldoorlog kwam het station terug in handen van de SNCB, maar het treinverkeer lag helemaal plat op deze lijnen. Pas in 1947 begonnen de eerste lokale treinen hier terug gebruik van te maken.

Rond 1950 zijn de lijnen overgeschakeld naar elektrische sporen, deze waren klaar op 22 mei 1966. Wetende dat deze lijnen in Europa heel weinig gebruikt werden, toch reden er internationale treinen tot in Brussel en Oostende. Om een onbekende reden heeft het station op 7 augustus 1966 dan toch de deuren moeten sluiten. Doorheen zijn laatste jaren heeft het station ook dienst gedaan als opslagplaats voor de Pacific class NMBS/ SNCB Type 1S, een internationale luxe trein.

Het station is een geweldige locatie om eens te bezoeken, zeker met deze achtergrond. Het is zeer toegankelijk en nog vrij veilig. Het gebouw dat je terugvind naast de sporen is het postkantoor. Het gebouw is helemaal aan het aftakelen, maar ja ook niet onlogisch als je weet hoelang het hier al staat.

beveiliging: Niet van toepassing.

Bezocht: Eind augustus 2018
Gare De Herbestal 6
Gare De Herbestal
Gare De Herbestal 2
Gare De Herbestal 4
Gare De Herbestal 5
Gare De Herbestal 3
Gare De Herbestal 8
Gare De Herbestal 9
Gare De Herbestal 10
Gare De Herbestal 11
Gare De Herbestal 12
Gare De Herbestal 7

0 reacties

Geef een reactie

Random locaties

Pin It on Pinterest