fbpx

De Citadel van Diest is een prachtige locatie, met een hele rijke geschiedenis. In de eerste helft van de 19de eeuw werd deze Citadel gebouwd toen België zich ging afscheiden van de Nederlanden. Het werd gebruikt als een verdedigingsmechanisme zodat als er iemand ooit België binnenvalt, men de hoofdstad Brussel niet makkelijk kon bereiken. Het is gebouwd in de vorm van een vijfhoek en beschikt over een oppervlakte van 10200m². Het terrein zelf bestaat uit een goede 28ha grond. 

In 1953 werd de Citadel in dienst genomen door de Para´s van het eerste Bataljon. Dit was heel lang de thuishaven voor de para´s, maar in 2011 komt de Citadel van Diest dan toch leeg te staan. De toekomst van de Citadel is tot op vandaag nog heel onzeker. Er is vanaf 2012 jarenlang sprake geweest dat men een nieuw ziekenhuis ging bouwen, maar in 2017 zijn de plannen afgevoerd.

Om de verloedering van het domein tegen te gaan, heeft de stad voor tijdelijke oplossingen gezocht. De citadel geeft nu onderdak aan verschillende kleine organisaties en daarnaast worden er ook regelmatig activiteiten georganiseerd. Sinds 1996 is de Citadel een beschermd monument.

Het is een hele fijne locatie om te bezoeken, enorm groot en zeker ingewikkeld genoeg om je weg erin te verliezen… Je kan er duidelijk de sporen van de para´s nog terugvinden. De muurschilderingen zijn een voor een prachtig gedaan en zeker de moeite waard om eens een kijkje te gaan nemen. Volgens mij kan je de Citadel ook legaal een bezoekje gaan brengen.

Beveiliging: Vrij tot zeer goed beveiligd en ook nog deels in gebruik.

Bezocht: Eind augustus 2018

Pin It on Pinterest