Chateau de Viane

door Kastelen

Chateau de Viane is een prachtig vervallen kasteel dat al vele jaren geschiedenis achter de rug heeft. In 1545 stond er op dit domein al een gigantisch kasteel, hier zijn wel geen restanten van terug te vinden. Het huidige kasteel is gebouwd rond 1762.

Vanaf het midden van de 18e eeuw kwam het domein in handen van de baronnen Partz Devenish, die het bleven bewonen tot 1919. In de komende jaren brengen zij verschillende aanpassingen aan het kasteel, waaronder het bijbouwen van de Oranjerie. Deze wordt tot op heden nog altijd gebruikt als feestzaal.

In 1919 kocht een landbouwer het hele domein inclusief Chateau de Viane op en verhuurde het als pachthof. Tijdens WO2 deed het gebouw even dienst als tijdelijke verblijfplaats voor soldaten. Een aantal jaren na de oorlog kreeg het domein zijn huidige bestemming van recreatiedomein met visvijver, camping, restaurant en feestzalen. Vandaag is het nog steeds eigendom van de familie van de landbouwer, maar het kasteel is een aantal jaren geleden opgekocht door een Nederlander.

De man had plannen om het kasteel om te bouwen tot een rusthuis met 15 luxe appartementen. Subsidies van de overheid zorgden ervoor dat de man het dak kon laten vernieuwen, maar daar bleef het ook bij. Heel recent is er beslist door de rechtbank dat de Nederlandse man een boete van 25 000 euro moet betalen omdat hij Chateau de Viane heeft laten verkommeren. De rechtbank verplicht hem evenals het kasteel te herstellen naar zijn originele staat.  De eigenaar heeft wel beroep aangetekend.

In de zomer van 2015 vond er een kleine brand plaats in het kasteel. Hoewel een kamer volledig uitbrandde bleef de schade aan het gebouw beperkt. Uit ooggetuigen bleek dat enkele spelende kinderen achter het incident zaten. 

Het is duidelijk dat het kasteel zijn beste tijd wel gehad heeft, wat heel jammer is want het blijft een ongelofelijk mooi stukje architectuur. Op de bovenste verdieping is niet alles veilig, maar laat dit zeker niet afschrikken om een kijkje te gaan nemen. Het is namelijk echt de moeite waard. Het recreatiedomein is nog altijd aanwezig en hier moet je rekening mee houden als je het pand wil betreden. Om eerlijk te zijn had ik het gevoel dat de mensen er niet echt van opkeken dat wij binnen aan het fotograferen waren.

Beveiliging: Het kasteel ligt midden in een recreatiedomein.

Bezocht: Begin september 2018.
Chateau De Viane 14
Chateau De Viane 9
Chateau De Viane 5
Chateau De Viane 7
Chateau De Viane 10
Chateau De Viane 4
Chateau De Viane 2
Chateau De Viane 6
Chateau De Viane 11
Chateau De Viane 3
Chateau De Viane
Chateau De Viane 12
Chateau De Viane 13
Chateau De Viane 15
Chateau De Viane 8

1 Reactie

  1. Super mooi

    Antwoord

Geef een reactie

Random locaties

Maison Josepha

Maison Josepha, waar de tijd is blijven stilstaan. Het is een fijn huisje waar je duidelijk kan zien dat de eigenares heel veel spulletjes verzamelde.  Wij vonden een ingang aan de achterkant van het huis. Eens binnen stonden we perplex van alle spullen die er…

Pin It on Pinterest