Brugtoren R

door recreatie

Brugtoren R is een oude brugtoren die al een hele geschiedenis achter de rug heeft. In 1872 begon men met het bouwen van de eerste spoorwegbrug. De bouw duurde zo’n 2 jaar, maar door het toenemende treinverkeer over de brug begon de eerste schade al in 1910 zichtbaar te zijn. In het begin van 1914 wou men de brug volledig herstellen, maar door het begin van de Eerste Wereldoorlog is het echter nooit gebeurd. 

Op 30 juni 1923 ontplofte een bom die afkomstig kwam van een Belgische militaire trein tijdens het oversteken van de brug. Er zouden tussen de 8 en de 10 doden gevallen zijn tijdens de ontploffing.

In 1925 begint men dan aan de bouw van de tweede brug.  Alles loopt voor een tijdje goed, maar op 4 maart 1945 bliezen de Duitse troepen de hele brug op terwijl er een beladen kolentrein de brug oversteekt. Al snel bouwt men een tijdelijke oorlogsbrug, die maar liefst op 1 week werd gebouwd. Evenals werd deze na de Tweede Wereldoorlog afgebroken wegens te veel overstromingsrisico en ijs. 

In oktober 1949 opent men uiteindelijk de 4de en voorlopig laatste Brugtoren R uit verschillende overblijfselen. Bruikbare onderdelen werden beveiligd en ondersteund. In 2001 vonden voor enkele maanden restauratiewerken plaats, maar tot op heden is de brug dus nog steeds in gebruik

Beveiliging: Niet van toepassing.

Bezocht: Eind maart 2019
Brugtoren R 4
Brugtoren R
Brugtoren R 3
Brugtoren R 2

0 reacties

Geef een reactie

Random locaties

Pin It on Pinterest